юни 08 2018 0Коментара

ЕКОТЕРМ ПРОЕКТ: ИЗБОР И ОЦЕНКА НА ГОРИВАТА

 

В Европейския съюз нормата за качествени пелети се определя единствено с Европейски стандарт (EN 14961-2), който е с конкретни изисквания към тях – дължина, диаметър, съдържание на пепел, съдържание на влага и др. Избирайки качествени пелети, тествани и потвърдени от лабораторията за изследване на биогорива на Екотерм Проект, всеки потребител си спестява неудобства, като често почистване на котела, което се свежда до минимум с употребата на качествено гориво. На практика, с пелети клас А1 може да постигнете и дори да надминете комфорта на отопление при използване на газ, ток и нафта.

Основните параметри на Лаборатория за тестване на Биогорива на Екотерм Проект са 10:

Параметър 1: цвят

Цветът на пелетите зависи от дървесината, от която са произведени или от добавянето на кора. Колкото по-тъмни са пелетите, толкова повече дървесна кора има в материала. Това е предпоставка и за по-високо пепелно съдържание. В резултат се налага често почистване на пепелника и топлообменника на котела.

– Пелети с жълт цвят – вероятно съдържат слама;

– Пелети с черен цвят – произведени са от слънчогледови люспи или примес с тях;

– Пелети с кафеникав цвят и аромат на зехтин – произведени са от прина;

– Сивкав цвят – може да се дължи на дългото залежаване на пелетите в някой склад. Те са поели влага от въздуха, а вероятно се е развила и плесен.

Параметър 2: ниска механична якост

Ако в чувалите за пренос има доста прах, означава че механичната якост е ниска. Пелетите са трошливи.  Има вероятност и количеството им да е по-малко от обявеното. Това е предпоставка за задръстване на вътрешния шнек на горелката и влошаване на горенето.

Особено е вредно при камините.

Параметър 3: висока механична якост

Ако пелетите са много твърди, в чувалите почти няма да има прах. Тогава  има вероятност вътрешният шнек на горелката и камината да не може лесно да ги чупи, което е предпоставка за блокирането му.

Параметър 4: дължина на пелета

По стандарт дължината трябва да е максимално 3-4 см.  По-голямата дължина е предпоставка за блокиране на вътрешния шнек на горелката. Особено е вредно за камините.

Дългите пелети са постоянен проблем. Те блокират редукторите след няколко часа работа. Заставайки напречно на канала, те довеждат до задръстване.

Параметър 5: диаметър на пелета

Според стандартите диаметърът на пелетите е  ø6 или ø8. По-големият диаметър може да не успее да се предвижва от външния шнек към бункера.  А също така е и предпоставка за блокиране на вътрешния шнек на горелката и камината. Нестандартният размер (ø5 или друг), означава, че пелетите са произведени в машина за фураж и имат добавени слепващи вещества.

Параметър 6: лъскави пелети

Пелетите са с ниска влажност. При производството им е използвано малко количество вода. Означава, че пелетите ще имат висока твърдост и ще горят ефективно.

Параметър 7: матови пелети

Пелетите са с висока влажност. При производството им е използвано голямо количество вода. Означава, че пелетите ще имат ниска механична якост и лесно ще се трошат. Това е предпоставка за много прах, а от там задръстване и блокиране вътрешния шнек на горелката и камината.

Параметър 8: гладка повърхност

Качествените пелети са без пукнатини и издатини, което е предпоставка и за ефективно горене.

Параметър 9: аромат

Миризмата, която се усеща, трябва да е същата както при горене на дърва. Ако мирише на смола, означава че са от иглолистен материал  и  са  подходящи за употреба.  Ако са от биомаса, различна от дървесната, имат аромат на съдържанието си.  Това е предпоставка за високо пепелно съдържание и недобро горене.

Параметър 10: тест за наличие на слепващи вещества

Запалва се един пелет със запалка. Ако се запали лесно и поддържа горенето, това означава, че има малко примеси от слепващи вещества. Ако се запалва трудно и пуши или бързо загасва – има много лепило. Това е предпоставка за недобър горивен процес.

Екотерм Проект остава на разположение със своята лаборатория за изследване на биогорива.

Всеки потребител, който желае да изследва качествата на използваното от него гориво, може да се възползва от компетентното и професионално заключение на фирмените експерти, за да се наслади на комфорт в отоплението, с респект към околната среда.

Повече информация за Екотерм Проект и гамата предлагани продукти може да бъде получена от дистрибуторската мрежа в цялата страна, тук и от другите фирмени интернет страници.

ecotherm